Tudtad-e, hogy a méhek el tudják mesélni egymásnak, hol található jó méhlegelő?

méh

Méghozzá testbeszéddel.

Mindig van egy felderítő, aki kirepülve a kaptárból felderíti, hol vannak virágzó fák, növények. Ha talál ilyet, akkor rászáll a virágokra, begyűjt egy kevés virágport, nektárt és visszarepül a többiekhez.

Mikor megérkezik, barátai, a gyűjtő méhek “megszagolják”, vagyis összeérintik a csápjaikat, így mintát vesznek a virágporok illataiból. Ezután a felderítő méh eljárja körtáncát, vagy a riszáló táncát, attól függően, hogy milyen messze van a viráglelőhely.

Ha eléggé messze van a kaptártól, akkor a méh leszáll és egyenes vonalban elindul, majd balra fordulva visszamegy a kiindulópontjára, aztán újra egyenes vonalban halad, de most jobbra fordulva megy vissza a kiinduló pontjára. Az egyenes vonalakkal jelzi, hogy a Naphoz képest merre kell majd repülniük. Miközben ezt a körtáncot járja, riszálja a potrohát. Minél jobban riszálja, annál gazdagabb a méhlegelő.

Ha a gyűjtőméhek megkapták ezeket az információkat, indulhatnak is a bevetésre!

Te is megfigyelheted a méhek viselkedését, ha kint vagy a szabadban. Alapvetően nem bántanak, csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat és többnyire elpusztulnak, ha a fullánkjukat beleeresztik valakibe. Szóval ők sem akarnak önpusztítók lenni. Ha nem bántjuk, csak figyeljük őket, ők sem bántanak minket.

Képzeld el!

  • Képzeld el, hogy van egy hely, ahol ténylegesen azzal foglalkoznak, hogy gyermeked felismerje és megértse saját erősségeit!
  • Képzeld el, hogy ezen a helyen megtanítják neki, hogyan használja ezeket az erősségeit!
  • Képzeld el, hogy itt megmutatják neki, hogyan fejlessze képességeit, adottságait, tehetségét!
  • Képzeld el, hogy itt azt is megmutatják neki, hogyan gondolkozzon megoldásokban, hogyan döntsön helyesen, hogyan vállaljon kockázatot, hogyan kérjen segítséget másoktól, hogyan dolgozzon csapatban, hogyan kezelje érzéseit, hogyan legyen türelmes, elfogadó másokkal és önmagával!
  • Képzeld el, hogy itt nem arra kérik a gyermekedet, hogy kövesse a rutint és sablonokban gondolkodjon, pont ellenkezőleg!
  • Képzeld el, hogy arra biztatják a gyermekedet, hogy merjen más lenni, merjen kreatívan gondolkodni, legyen mindig önmaga legjobb verziója!

Elképzelted? Akkor itt van, megérkezett!

Alkotóvár-Képességfejlesztő Kreatív Központ, nonprofit szervezet, Szigethalom